Produkty które szkodzą naszym oczom

Produkty które szkodzą naszym oczom. Z pewnością jesz je codziennie!

Raz po raz możemy przeczytać o kolejnych składnikach diety, które spożywane codziennie, mogą narobić więcej szkody niż pożytku. Jak wynika z ostatnich badań naukowych, produkty które szkodzą naszym oczom je codziennie większość z nas. I to wcale nie jest dobra wiadomość!

Węglowodany proste na cenzurowanym

Produktami które szkodzą naszym oczom są właśnie węglowodany proste. To one odpowiadają za zwiększone ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej. Składniki znajdziemy w tych wszystkich białych, chrupiących bułeczkach, drożdżówkach oraz jasnym pieczywie. I chociaż daleko nam do Brytyjczyków jedzących w 80 procentach tylko białe pieczywo, to patrząc na statystyki, zaczynamy ich niepokojąco szybko gonić.

Drugim pokarmem, który jednocześnie jest uwielbiany, ale powinien być spożywany w umiarkowanej ilości, jest makaron. Uściślając, mowa tu o białym makaronie, który również jest źródłem węglowodanów prostych. Przy najbliższych zakupach spróbuj więc zastąpić go makaronem brązowym, pełnoziarnistym. Nie tylko dostarczysz sobie mnóstwo dobroczynnych składników odżywczych, ale i zmniejszysz spożywanie węglowodanów prostych w codziennej diecie.

Produkty które szkodzą naszym oczom – sól!

Dieta wysoko przetworzona to prawdziwa pułapka dla nas – owszem – zjemy na szybko, nie musimy specjalnie się trudzić w kuchni i generalnie wszystko podane na gotowo. Jednak patrząc na skład, można lekko złapać się za głowę. Ilość konserwantów i soli bywa naprawdę ogromna. W konsekwencji, jeżeli spożywamy takie posiłki, serwujemy sobie również problemy ze wzrokiem.

Nadmiar soli prowadzi do podwyższenia krwi a to w konsekwencji, do sporych problemów ze wzrokiem. Dzieje się tak na skutek retinopatii nadciśnieniowej, która uszkadza naczynia krwionośne. W rezultacie mamy problem nie tylko z niewyraźnym widzeniem, ale i z potencjalną utratą wzroku.

Z cukrem nie lepiej

Produkty które szkodzą naszym oczom to nie tylko węglowodany proste i sól, ale również cukier. Znajduje się właściwie we wszystkich napojach kolorowych i wodach smakowych. Postaraj się ich unikać, tak samo jak sztucznych słodzików. Produkty te być może nie bezpośrednio, ale równie mocno wpływają na wzrok. Kiedy w organizmie rozwija się cukrzyca, może ona przyspieszyć powstawanie zaćmy. Inną chorobą jest puchnięcie soczewki oka, co w konsekwencji doprowadza do niewyraźnego widzenia.

Zobacz również: Cukrzyca typu 1 i 2 – czym się różnią?

Oto co musisz mieć na talerzu

Skoro już wiemy co szkodzi naszym oczom, pora na propozycje zdrowego menu. Każdego dnia na talerzu powinniśmy gromadzić owoce oraz warzywa bogate w witaminę C. Będą to więc cytrusy, pomidory, papryka oraz cebula. Dobroczynne działanie dla wzroku ma również luteina, którą znajdziemy w szpinaku, jarmużu, gorczycy czy brokułach. Nie żałuj sobie również produktów z beta- karotenem, witaminą E oraz cynkiem.

Woda to kolejny aspekt, o którym nie możesz zapominać w kontekście dbania o swoje zdrowie. Każdy dorosły człowiek powinien wypić co najmniej 2 litry wody dziennie. Dzięki temu zapewni sobie sprawne funkcjonowanie całego organizmu. Jeżeli jesteśmy odwodnieni, wysuszeniu ulegają również nasze oczy, a to z kolei może zepsuć nam wzrok.

Przyczyny pogorszenia wzroku

Nieprawidłowa dieta pełna węglowodanów, cukru i soli to tylko jeden z elementów, które mogą pogorszyć nasz wzrok. Z wiekiem oczy zwyczajnie szybciej się męczą i ostrość widzenia słabnie. Przebyte choroby towarzyszące również mają bezpośredni wpływ na kondycję wzroku. Do tego wraz z upływającym czasem, mogą się pogłębiać wady wzroku z okresu dziecięcego. Jeżeli więc zauważysz pogorszenie swojego wzroku, koniecznie skonsultuj to z lekarzem rodzinnym lub okulistą.