Różnice między cukrzycą typu 1 i typu 2

Cukrzyca to choroba metaboliczna, w której równowaga insulinowa organizmu nie funkcjonuje prawidłowo. Skutkiem jest zbyt wysoka zawartość cukru we krwi. Istnieją dwa rodzaje cukrzycy.  Typ 1 charakteryzuje się niedoborem insuliny, który dotyka głównie dzieci. Bardziej powszechną postacią jest cukrzyca typu 2, w której organizm z wiekiem staje się mniej wrażliwy na insulinę.

Rola insuliny w organizmie

Insulina to hormon kontrolujący poziom cukru we krwi. Kiedy poziom cukru we krwi wzrasta po jedzeniu, insulina jest uwalniana z komórek beta trzustki. Dzięki działaniu insuliny cukier we krwi może zostać wchłonięty do komórek organizmu. Gdy jest za mało insuliny lub gdy insulina działa słabo, poziom cukru we krwi pozostaje wysoki.

Przyczyny cukrzycy typu 1

Cukrzyca typu 1 jest w pewnym stopniu dziedziczna i spowodowana nieprawidłowym funkcjonowaniem układu odpornościowego. W ten sposób układ odpornościowy niszczy komórki beta w trzustce, które normalnie wytwarzają insulinę. W efekcie dochodzi do niedoboru insuliny, ponieważ wydzielanie insuliny jest początkowo zmniejszone, a później całkowicie nieobecne. Insulina obniża poziom cukru we krwi poprzez swoją „kluczową funkcję”, która umożliwia przedostawanie się glukozy (cukru we krwi) do wnętrza komórki z krwi. Z powodu braku insuliny komórki nie mogą wchłonąć wystarczającej ilości glukozy, co pozostawia zbyt dużo cukru we krwi.

Leczenie cukrzycy typu 1

Cukrzyca typu 1 zwykle występuje u dzieci i młodzieży, rzadziej w wieku dorosłym. Ta forma cukrzycy musi być leczona insuliną przez całe życie. Zapobieganie jest (obecnie) niemożliwe. Istnieją jednak obiecujące badania naukowe dotyczące szczepień ochronnych.

Przyczyny cukrzycy typu 2

Cukrzyca typu 2 jest najczęstszą postacią cukrzycy, która często zaczyna się podstępnie w wieku dorosłym. W cukrzycy typu 2 organizm zaczyna wolniej wytwarzać insulinę, a organizm jest na nią mniej wrażliwy. Ten ostatni nazywa się insulinoopornością. We wczesnych stadiach cukrzycy typu 2 trzustka zwiększa produkcję insuliny w celu skompensowania niedostatecznego działania insuliny. W dalszym przebiegu nie można utrzymać wysokiej produkcji insuliny i początkowo wysoka produkcja insuliny nadal spada. Chociaż na początku tej postaci cukrzycy dostępnych jest dużo insuliny, produkcja insuliny z biegiem lat spada, tak że wtedy dostępna jest tylko niewielka ilość insuliny. Ale insulinooporność pozostaje. Często występuje z innymi problemami zdrowotnymi, takimi jak wysokie ciśnienie krwi i wysoki poziom tłuszczu we krwi.

Leczenie cukrzycy typu 2

Najczęstsze przyczyny cukrzycy typu 2 to otyłość w związku z nieodpowiednią dietą i siedzącym trybem życia. Dlatego należy zwracać uwagę na zdrową dietę jako środek zapobiegawczy i odpowiednio ćwiczyć – zwłaszcza w miarę starzenia się. Dostosowując w ten sposób dietę i styl życia, możesz wpływać na cukrzycę typu 2. Jeśli nadal nie ma poprawy, lekarz prowadzący przepisze leki, które wpływają na metabolizm cukrów.