Recepta na piękne i mocne włosy? Zdrowie na talerzu!

Każdy z nas marzy o pięknych i zdrowych włosach. Czy to mężczyźni, czy kobiety, dużą rolę przykładamy do naszych fryzur. Co robić jednak, gdy te są matowe, bez połysku i wypadają w ilościach większych niż normalnie? Przede wszystkim zrobić badania. A potem zadbać o to, co jemy na co dzień.

Niezbędne badania

Już zwykła morfologia krwi, którą zrobisz w każdym laboratorium, odpowie ci na pytanie w jakiej kondycji jest twój organizm. Być może jest osłabiony po chorobie, albo też źle znosi wiosenne przesilenie. Swoje dokłada również codzienny stres i problemy dnia codziennego. Jeżeli więc czujesz osłabienie i co za tym idzie, wypadające włosy, zacznij od sprawdzenia, jak tam twoje ciało.

Z wynikami rzecz jasna udaj się do lekarza pierwszego kontaktu. Na ich podstawie lekarz oceni fachowym okiem, nad którymi elementami należy popracować. Czasem wystarczy sama zmiana diety. Bo to co jesz ma kolosalne znaczenie dla twojego organizmu. Tak jak do samochodu wlewasz najlepsze paliwo i olej, by sprawnie jeździło, tak i jest z twoim ciałem.

To jedz, aby mieć piękne włosy

W twojej diecie nie może zabraknąć cynku. Znajdziesz go w pestkach dyni, fasoli, wołowinie, kurczaku, soczewicy czy płatkach owsianych. Kolejna rzecz, to tłuste ryby. I chociaż jak można przeczytać na portalu ewladyslawowo.pl, ryby w Bałtyku mogą mieć w sobie mikrocząsteczki pływającego tam plastiku, to jednak wciąż warto ryby jeść.

Kwasy z grupy omegą 3 są bardzo cennym składnikiem dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Następny jest beta-karoten i powstająca w konsekwencji, witamina A. Znajdziesz ją w słodkich ziemniakach, marchewce i dyni. Podobne działanie ma również awokado.