Insulinooporność — objawy, przyczyny, leczenie

Często za brak efektów diety i ćwiczeń odpowiada insulinooporność. Na to schorzenie w Polsce cierpi nawet kilkanaście milionów osób. Nieleczona nie tylko może powodować problemy z wagą, ale również doprowadzić do innych, cięższych schorzeń, takich jak cukrzyca typu drugiego. Czym jest insulinooporność, jakie daje objawy i czy można ją leczyć? Podpowiadamy.

Insulinooporność — czym jest?

Insulinooporność jest to stan organizmu, w którym jego wrażliwość na działanie trzustki i produkowanego przez nią hormonu — insuliny ulega obniżeniu. Insulina jest niezwykle ważnym hormonem, który odpowiada za metabolizm węglowodanów, białek oraz tłuszczów. Jej niewielkie ilości są uwalniane do krwi po spożyciu posiłku i pomagają w transporcie glukozy do komórek. W momencie kiedy komórki stają się obojętne na jej działanie, organizm zaczyna wytwarzać jej coraz większej ilości, ponieważ tak działa jego mechanizm obronny. Prowadzi to do zaburzeń metabolicznych i utrudnia utrzymanie prawidłowej masy ciała.

Objawy insulinooporności

Objawy insulinooporności mogą obejmować wiele dolegliwości, ale również pozostawać ukryte. U niektórych osób obserwuje się:

  • problemy z chudnięciem,
  • problemy z koncentracją,
  • nadmierny apetyt,
  • problemy z utrzymaniem masy ciała,
  • stany depresyjne,
  • zmęczenie,
  • nadpotliwość,
  • senność,
  • podwyższony poziom cukru i trójglicerydów.

Przyczyny Insulinooporności

Czasami ciężko jest określić konkretną przyczynę wystąpienia tej dolegliwości. Może mieć ona podłoże genetyczne, jednak najczęściej wywołuje ją nadwaga i otyłość. Do innych przyczyn insulinooporności zaliczamy:

  • niewielką aktywność fizyczną,
  • przewlekły stres,
  • nagromadzenie toksyn,
  • niedobór snu,
  • niektóre leki i antybiotyki,
  • choroby tarczycy i przytarczyc.

Leczenie insulinooporności

Nie ma specjalnych leków, które mogą pomóc w przebiegu insulinooporności. Osoby, które cierpią na tę dolegliwość, muszą przede wszystkim zmienić swoją dietę. Należy wówczas zrezygnować z produktów o wysokim indeksie glikemicznym, spożywać więcej tych zawierających kwasy tłuszczowe omega-3. Zalecane jest spożywanie posiłków w niewielkich porcjach, co najmniej co 3 godziny, unikanie alkoholu nikotyny. Umiarkowana, regularna aktywność fizyczna. A u osób powyżej 60 roku życia wdrożenie metforminy.