Dieta cukrzycowa – co powinien lub może jeść cukrzyk?

Ustalając codzienną dietę dla diabetyka dietetyk kieruje się wiekiem, płcią, poziomem aktywności fizycznej i kategorią wagową pacjenta. Podstawowe zasady żywienia to ograniczenie spożycia produktów słodzonych oraz zakaz głodówki. Ale co powinien jeść cukrzyk?

Nawet w początkowej fazie choroby musisz przestrzegać zasad żywienia. U diabetyków, którzy nie przestrzegają diety, komórki tracą wrażliwość na insulinę w wyniku spożywania dużych ilości węglowodanów. W rezultacie poziom glukozy we krwi wzrasta i stale utrzymuje się na wysokim poziomie.

Dieta dla cukrzycy typu 2

Odżywianie dietetyczne w cukrzycy typu 2 pomaga przywrócić zdolność komórek do wchłaniania cukru.

Podstawowe zasady diety cukrzyka:

  • zastąpienie cukru słodzikami w ilości dozwolonej przez lekarza
  • preferowanie deserów zawierających tłuszcze roślinne, jogurt i orzechy
  • regularne, równe kalorycznie posiłki
  • spożywanie więcej węglowodanów rano niż w ciągu całego dnia

Serwis esuplementy.pl podaje, że diabetykom typu 2 zaleca się dzienne spożycie płynów w wysokości 1,5 litra. Cukrzycy muszą unikać blokowania przewodu pokarmowego, więc przejadanie się jest wykluczone.

Składniki diety sprzyjające cukrzykom

Dieta cukrzyka nie jest skomplikowana, trzeba tylko wiedzieć, które produkty mogą być spożywane w ograniczonych ilościach, a które muszą wypełnić większość diety. Znając metody przygotowywania dietetycznych potraw oraz właściwą kombinację dozwolonych składników, łatwo jest zbudować wartościową dietę, która ma na celu utrzymanie stabilnego stanu organizmu.

Dla wygody w kuchni diabetyka zawsze powinny być produkty, takie jak rośliny okopowe, warzywa, warzywa, rośliny strączkowe, płatki, owoce i jagody, cytryna, awokado, żurawina, agrest, czerwona porzeczka, malina, jeżyna, truskawka. Oprócz tego cukrzycy powinni spożywać ryby, owoce morza jaja 2-3 sztuki dziennie. Z mięs wskazana jest cielęcina, królik, kurczak, indyk, podroby, takie jak żołądki, wątroba, serca.